Om Innherred Landbruksforum | Om "Landbruket på Innherred" | Begrepsdefinisjonar
Jordbruk defineres som tradisjonell produksjon av jord- og hagebruksråvarer som mjølk, kjøt, ull, honning, egg, korn, oljefrø, erter, frukt, bær, poteter, grønnsaker, blomedyrking og andre jordbruksproduksjonar (pelsdyr, hjorteoppdrett, birøkt med meir). Det handlar her om tradisjonelt husdyrhald og planteproduksjon (dette femnar òg utleige av jordbruksareal til jordbruksaktivitet og utleige av maskiner i mindre målestokk).
Næringsaktivitet på gardsbruk/landbrukseigedom som vert driven i tillegg til tradisjonelt landbruk, der ein eller flere av bruket sine ressursar (areal, bygningar, maskiner og landbruksråvarer) høyrer med som faktorinnsats i produksjonen.
Summen av salsinntekter (markedsinntekter) og produksjonstilskot
Fleire mål kan nyttast for å kasta lys over verdiskapinga i landbruksrelatert næringsvverksemd. Vi har her definert verdiskapinga som nettoprodukt, det vil sei det som er igjen til godtgjering av arbeidsinnsats (løn) og avkastning på innsatt kapital når alle andre produksjonsfaktorar er godtgjort.
+ Produksjonsverdi (omsetning) - Produktinnsats (vareinnsats) = Bruttoprodukt - Kapitalslit (avskrivingar) = Nettoprodukt
Inntektsdanninga som kjem direkte av næringsverksemda kallar vi direkte lokaløkonomiske verknader. I dette tilfellet er det landbruket sin produksjonsverdi i kommunane. Inntekter som med utgangspunkt i denne verksemda ellers vert generert til lokalsamfunnet, kallar vi ringverknader (eller indirekte lokaløkonomiske verknader). Summen av direkte lokaløkonomiske verknader og ringverknader, kallar vi totale lokaløkonomiske verknader. Utrekning av ringverknader er ei ressurskrevande oppgåve. Utrekningar for lokalnivå vert derfor ofte gjort ved hjelp av multiplikatorar utrekna for eit større område. Den rekneskapsmessige omsetninga vert brukt som mål på verdien av den produksjonen utrekningane er basert på.
Dette er utskriftsversjon av